Stan van den Hoogen, voorzitter Wereldtuin Verdeliet

Stan van den Hoogen, voorzitter Wereldtuin Verdeliet

“Dit is geen volkstuin, maar een middel om mensen met elkaar te verbinden”

“Ik heb jou nog nooit in de tuin zien werken; waarom ben je dan voorzitter van Wereldtuin Verdeliet? Het antwoord is simpel. Als je eenmaal in aanraking komt met dit initiatief en de mensen, dan voel je je – zelfs als je geen groene vingers hebt – meteen betrokken. Wat wij hier hebben, is uniek. Dit is geen volkstuin, maar een middel om mensen met elkaar te verbinden.

Wereldtuin Verdeliet is gerealiseerd op de plek waar vroeger de groenafdeling van de LTS zat. Boerenzonen leerden hier hoe ze om moesten gaan met gewassen en dieren als varkens, konijnen en ander klein spul. Tot het leerlingenaantal te laag was en de opleiding naar Nijmegen werd verplaatst. Naar de tuin met bijbehorende kas werd niet meer omgekeken; het onkruid in de totaal overwoekerde kas stond metershoog. Tot Lonneke Willems en Gertie Copal ruim vijf jaar geleden hoorden dat er naar nieuwe eigenaren voor het terrein werd gezocht.

Doen, delen en beleven
Het is prachtig om te zien wat er in die vijf jaar – met steun van de gemeente, sponsoren en vele vrijwilligers – allemaal gerealiseerd is. Verdeliet is een sociale onderneming in het groen geworden. Een ontmoetingsplek waar vrijwilligers uit de wijk en de regio land van Cuijk zich samen inzetten. We zijn met een man of zestig, waarbij ieder zijn taken heeft. De één weet alles over tuinieren, de ander is goed in organiseren – en ga zo maar verder. Zo kan het dat je bij Wereldtuin Verdeliet inmiddels (h)eerlijke, ecologische groenten, kruiden en eetbare bloemen kunt kopen. Niet alleen als particulier, maar ook als je een bedrijf hebt. Zo neemt het Cuijkse restaurant Smaak hier veel groenten af. Verder kun je genieten van diverse workshops en activiteiten in het huis en de kas. Het motto van Verdeliet is niet voor niets: doen, delen en beleven.

Verdeliet verbindt mensen; hier komt echt iedereen samen. Ga maar eens een half uurtje samen wieden; dan merk je dat je elkaar snel leert kennen. Een aantal van de vrijwilligers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Op papier weten we dat inderdaad, maar in de tuin doet de achtergrond niet ter zake. We willen niet dat iemand een stempel krijgt.

Ambitie
Een groot deel van onze kosten wordt nu opgebracht in subsidievorm, maar het is onze ambitie om binnen twee jaar grotendeels zelf bedruipend te zijn. Zo draait er sinds september een pilot, waarbij we dagbesteding aanbieden vanuit de WMO. Daarnaast verhuren we onze ruimtes. En we hebben natuurlijk ook de verkoop van de groenten.

Of we daarvoor geen grotere tuin nodig hebben? Het aantal vierkante meters oogt misschien wat beperkt; je moet er wel voor waken dat je je vrijwilligers niet gaat overbelasten. Maar we kijken absoluut naar nieuwe mogelijkheden om ons nog meer te laten zien, zowel binnen als buiten de wijk.”