Paul Verhoeven – Reddingsbrigade Erica

Paul Verhoeven – Reddingsbrigade Erica

‘Jaartje bij reddingsbrigade zou goed zijn voor alle Cuijkse kinderen’

“Wonen aan het water – zoals dat in Cuijk zo mooi kan – is prachtig. Ik geniet er zelf ook dagelijks van. Toch mogen we de gevaren niet vergeten; niets doen aan de bewustwording bij ouders en kinderen is vragen om problemen. Bij Reddingsbrigade Erica steken we daarom veel tijd in voorlichting. Al zou minimaal een jaartje bij de reddingsbrigade ook goed zijn voor alle Cuijkse kinderen.

Op mijn negende was ik een echt ‘Pietertje’ (van de bekende pindakaasreclame, red.) ik zat op voetbal, maar bakte er niets van. Zwemmen lag me wel. Gelukkig wees een vriendje mij op de sport ‘zwemmend redden’. Dat was een schot in de roos. Daarnaast word je bij Reddingsbrigade Erica al van jongs af aan betrokken bij de vereniging. Anderen helpen, werkt namelijk aanstekelijk.

Jonge voorzitter
Zelf ben ik op mijn vijftiende gestart als jeugdbestuurslid. Op mijn 21ste werd ik gevraagd als voorzitter. Aan dat idee moest ik zelf ook wennen. Wie zou er nu luisteren naar zo’n onervaren snotjong, die nog niet eens zijn studie had afgerond? De angst was niet nodig. Als je de feeling hebt en het algemeen belang van de vereniging voorop stelt, komt het altijd goed.

Met ruim 160 leden behoren we tot de grotere reddingsbrigades in Nederland. We zijn een bijzondere vereniging, met heel veel verschillende takken. Aan de ene kant het zwemmend redden, waarin we mensen opleiden, maar wat ook echt een sport is. Op het buitenwater doen we aan varend redden. We verzorgen bij evenementen verder de EHBO en letten op de veiligheid op of aan het water. Als je de kennis en expertise hebt, wil je die namelijk ook maatschappelijk inzetten en een zo veilig mogelijk omgeving creëren. Dat is ook de reden dat we in het zwembad kinderen kennis laten maken met zwemmend redden en voorlichting geven.

Jezelf redden
Je ziet ons vaak buiten, maar wist je dat het allemaal begint in zwembad De Kwel. Daar starten we met het redden van jezelf. Daarna ontdek je hoe je een vriendje kunt redden. Ongelukken gebeuren tenslotte vaak in de eigen omgeving. Vindingrijk zijn, speelt daarbij een belangrijke rol. Wat doe je bijvoorbeeld als het vriest; dan kun je niet zelf het water in gaan. Zelfs als het buitenwater niets voor jou is, biedt deze sport voldoende uitdaging. Al biedt ‘De Kraaij’ ook veel uitdagingen, zoals de temperatuurverschillen. En op de Maas heb je natuurlijk met de stroming te maken.

Ik ben echt besmet met het reddingsbrigade-virus. Net als veel andere vrijwilligers heb ik hart voor deze club. Erica heeft mij ook als mens veel gebracht. Ik heb geleerd om verantwoordelijkheid te nemen. Klagen langs de zijlijn is makkelijk, maar ik heb hier ervaren dat je zeker wel invloed op je omgeving kunt uitoefenen. Daarvoor zul je natuurlijk ook draagvlak moeten creëren. Dat zit ook wel in mijn aard; ik vind het belangrijk om iets voor je omgeving te doen. Als ik ergens anders was opgegroeid, had ik dat daar ook vast gedaan.

Mijn roots
Behoefte om de gemeente Cuijk te verlaten, heb ik helemaal niet. Je kunt je carrière hier ook prima vormgeven. En als je behoefte hebt aan de stad, dan sta je zo in Nijmegen. Zelf ben ik opgegroeid in Haps; als daar iets te doen is, gaan we met de hele vriendengroep er allemaal heen. Nu woon ik in Cuijk aan de rand van de Heeswijk; hier vind ik mijn rust. Het liefst laat ik mijn mobiel thuis liggen om rond de plas te lopen of er met de mountainbike op uit te gaan.”