Paul Metzemaekers, voormalig rector Merletcollege Cuijk

Paul Metzemaekers, voormalig rector Merletcollege Cuijk

"Als je naar buiten kijkt, zie je dat Cuijk ontzettend veel te bieden heeft"

“Eén plek waar alle middelbare scholieren uit de gemeente Cuijk en omstreken onder optimale condities onderwijs kunnen volgen; in oktober 2017 is die droom uitgekomen. Jarenlang is er gedoe over geweest. Maar samen met de gemeente zijn we er voor gegaan. Daar hebben mensen echt hun nek voor uitgestoken. Nu de taak om een goede gastheer te zijn; het gebouw aan de Katwijkseweg is niet van het Merletcollege, maar van heel de gemeente. Hier kunnen we tot de meest verrassende samenwerkingen komen.

Als je vanuit de school naar buiten kijkt, zie je dat Cuijk ontzettend veel te bieden heeft. Vanuit de kantine heb je een prachtig uitzicht over de Maas. Ieder uur komen er vele vrachtschepen voorbij; de pont vaart af en aan en je ziet zelfs de spoorbrug. Sta je aan de kant van de Katwijkseweg, bijvoorbeeld in de lerarenkamer, dan kun je de goede infrastructuur aanschouwen. Kijk je vanuit de entree, dan springt de Martinuskerk meteen in het oog. En laten we de sportvelden naast de parkeerplaatsen niet vergeten. Hier wordt zelfs gevoetbald op het hoogste niveau. Maar ik zie het ook als een symbool van het rijke verenigingsleven dat we hier kennen. En dan heb ik het nog niet eens over de natuur om ons heen en de tekenen uit onze geschiedenis - van de Tweede Wereldoorlog tot de Romeinse tijd - op loopafstand van de school zijn de herinneringen te vinden. Kortom een heel leerzame omgeving, waar je ontdekt dat Cuijk echt veel interessanter is dan je zelf eerst dacht.

In ons onderwijs is daar al tijden aandacht voor. We maken al jaren gebruik van de voorzieningen van de prachtige Schouwburg. Bij aardrijkskunde is veel oog voor de omgeving om ons heen. En de leerlingen nemen regelmatig een kijkje bij het lokale bedrijfsleven; ze lopen er in het derde jaar zelfs stage. Van de lokale drogisterij tot autobedrijven in de kernen - de leerlingen zijn in de meeste gevallen overal welkom.

De nieuwe locatie geeft het geheel nog wat meer schwung. Als je in zo’n prachtige, moderne omgeving naar school mag gaan of je werk mag doen, dan draagt dat bij aan het plezier. Ik zag om mij heen dan ook volop lachende gezichten. Dat was daarvoor wel eens anders. Dan werd er gemopperd, omdat ze op een locatie zaten waar ze zich niet thuis voelden. Nu kunnen alle jongeren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar - ongeacht hun capaciteiten, herkomst of wat dan ook - bij ons op de Katwijkseweg terecht. Weg met de vooroordelen en het ongenoegen. Hier zit iedereen in ‘hetzelfde schuitje’. Hier op het schoolplein en in de kantine zie je ook wat Cuijk in huis heeft; het is een Brabants dorp met een grote diversiteit aan culturen.

In dit gebouw zie je - als het aan mij ligt - ook niet alleen leerlingen en docenten. Nee, ik zie kansen voor samenwerkingen. Wij gebruiken de school tenslotte alleen overdag van maandag tot en met vrijdag. In de avonden en in het weekend kan hier zoveel georganiseerd worden door verenigingen uit de gemeente. Natuurlijk als trainingslocatie voor diverse sportverenigingen. Maar het kan veel breder. Wat te denken van een bridgedrive met uitzicht over de Maas in de kantine. Of een koffieconcert van de plaatselijke harmonie, waarbij het publiek plaatsneemt op de trap. En zo zijn er vast nog meer inwoners die een goed plan hebben.

Zelf ben ik niet woonachtig in de gemeente, maar ik ben trots dat ik hier mocht werken. Ik kwam hier dagelijks met zoveel plezier. Cuijk is zo’n boeiende omgeving. De mensen zitten vol energie. Gebruik die voor prachtige plannen en ik ben er van overtuigd dat de gemeente een mooie toekomst tegemoet gaat.”