Nelly van Leur - Natuurfotografe

Nelly van Leur - Natuurfotografe

‘De natuur is hier gruwelijk mooi’

“Japan, Australië, Amerika; écht overal ter wereld worden mijn foto’s van de zonsopkomsten aan de Maas in Cuijk bekeken. Ik heb er zelfs verschillende prijzen, zoals de Photographer of the World, mee gewonnen. Dat is natuurlijk geweldig, maar ik vind het vooral fijn dat ik zo met heel veel mensen kan delen hoe mooi het hier is. 

Mopperen
In Cuijk mopperen we nog wel eens op onze omgeving. Velen maken verre reizen om de natuur te bewonderen. Maar ze weten niet hoe gruwelijk mooi het hier is.  Het is heerlijk wandelen langs de Maas, rondom de Kraaijenbergse Plassen kun je tal van vogels spotten en met het Klooster in Sint Agatha heb je ook nog een heel verrassende plek zo in het Maasheggengebied. Verder fiets ik graag naar natuurparel De Vilt, de Hatertse Vennen, Mookerheide en het Reichswald. Cuijk ligt wat dat betreft heel centraal. 

Zes jaar geleden – na de dood van mijn moeder – ben ik gestart met fotograferen. Ik wilde iets doen nu ik niet meer bij mijn moeder op de koffie ging. Het werd wandelen. Toen ik die kleuren allemaal zag, was ik verkocht. Dat moest ik vastleggen. Vanaf dat moment heb ik altijd mijn camera bij de hand. 

Zonsopkomst
Met behulp van tal van boeken heb ik leren fotograferen. Ik focus me op natuurfotografie en dan met name de zonsopkomsten. De prachtige kleurenvariaties in de natuur, overweldigende schoonheid in de omgeving en de rust van het moment – zo op de vroege morgen – fascineren me keer op keer. Zonsopkomsten zijn cadeautjes!

Als ik in de zomer rond vijf uur ’s ochtends al op pad ben, denk ik wel eens ‘ik ben nie wies’ . Dat dacht een fietser, die vroeg op weg was naar zijn werk, laatst ook. Hij gooide zijn fiets neer en kwam naar me toe rennen. Ik schrok me rot. Hij dacht dat ik mezelf iets aan wilde doen, maar in werkelijkheid stond ik half in het water om een prachtige foto te maken na bij de Cuijkse stier. Die hoek is echt mijn favoriete stek.

Visuele handicap
Zo zit ik ook wel eens in de bosjes voor het perfecte plaatje. Mijn man en kinderen zijn daar niet altijd even blij mee. Ik heb namelijk een visuele handicap en zie niet alles. Toch hindert dit mij niet om mijn passie uit te oefenen. Ik wil al dat moois dat ik nu zie vastleggen voor mijn kleinkinderen. 

Dat ik één van de genomineerde voor de Cuijkse cultuur Uitblinkers was, vond ik heel bijzonder. “Haar foto’s dragen een ongelooflijk kleurenpalet. De positionering van de natuurelementen die ze op een foto zet, zijn die vanuit een kunstenaarsoog gezien. Haar foto’s zijn schilderijen van een kunstenaar op hoog niveau”, zo omschreef de vakjury mijn werk. Zo realiseer ik toch een jeugddroom; vroeger schilderde en tekenende ik namelijk ontzettend graag. Door mijn handicap gaat dat niet meer. Ik vind het geweldig, dat ik die creativiteit nu kwijt kan in het fotograferen. En daarmee ook anderen inspireer; ik zie namelijk steeds meer fotografen wandelen in deze regio. 

Nelly van Leur exposeert in de twee laatste weekenden van april 2020 in het Pakhuis te Cuijk. Haar foto’s zijn ook in het Merletcollege Cuijk te bewonderen.