Martijn Schwillens - Copa del Agatha

Martijn Schwillens - Copa del Agatha

‘Braziliaanse voetballers waren bang voor krokodillen in Heeswijkse Plas’

“Zeventig voetballers die schitterden tijdens de Copa del Agatha zijn ook daadwerkelijk doorgebroken. Denk aan Vincent Janssen, Jetro Willems en Oranje-debutant Marten de Roon. En wat te denken van de Duitse international Julian Draxler?. Nu verdient hij miljoenen, maar destijds stond hij gewoon in de aftandse kleedkamers van VCA.

Inmiddels heeft Sint Agatha een spiksplinternieuw multifunctionele accommodatie met prachtige kleedkamers. Tien jaar geleden was dat wel anders. Als de zon scheen, stond je weg te fikken in de kantine. Trainers maakten er nooit een probleem van. Zo’n lesje nederigheid is wel goed voor hun talenten. Dan merken ze dat niet alles vanzelfsprekend is. Toen Feyenoord hier voor het eerst kwam, belden ze ons op vanaf de Odiliadijk. ‘We zijn verdwaald. We zien alleen maar schapen en dijken en moeten nog 1,5 kilometer. Dit kan niet goed zijn…’

Cathedral
Een delegatie uit Shanghai – wat met bijna 25 miljoen inwoners de grootste stad van China is – kwam alles vooraf beoordelen. Ze keken hun ogen uit in het Kruisherenklooster en de bijbehorende tuin. Ze werden nog enthousiaster toen we over de Maasboulevard reden. Opeens ging de chauffeur vol op de rem, omdat die Chinezen allemaal riepen: ‘Stop, we want to see the cathedral’. Dat onze Martinuskerk geen kathedraal is, heb ik toen maar verzwegen. Ze vonden het namelijk prachtig. Dat zien we vaker. Onze bezoekers worden echt geraakt door de omgeving. Dat heb ik zelf ook nog steeds. Als je naar de veerstoep bij Sint Agatha fietst en de zon schijnt over de Maas, dan waan je je toch in Frankrijk. De natuur is hier prachtig.

De omgeving levert ook hilarische situaties op. Zo wilden Braziliaanse voetballers - diede hele week voor het toernooi in Cuijk verbleven - graag zwemmen. Dus fietsten ze van Van der Valk naar het strandje bij de Heeswijkse Plas. Daar bleven ze vervolgens bang staan. Ze durfden het water niet in, omdat ze dachten dat er krokodillen zaten. Onze begeleider moest ze echt van het tegendeel bewijzen.

Gastheer
Dit jaar vindt inmiddels de tiende editie plaatst van de Copa del Agatha. We zijn destijds gestart, omdat we VCA als kleine dorpsclub positief onder de aandacht wilden brengen. Een jeugdtoernooi is daar een goed middel voor. Binnen vijf jaar wilden we een toernooi met zes profclubs onder de 19 jaar hebben. Uiteindelijk lukte ons dat – dankzij onze contacten in het betaalde voetbal – meteen vanaf de eerste editie. Ik denk dat we dit jaar met NEC Nijmegen, Paris Saint Germain, Leicester City, Odense BK, Standard Luik en Figueirense ons sterkste deelnemersveld ooit hebben. We hebben elk jaar zeventig vrijwilligers en VCA vormt al sinds de eerste editie een ideale gastheer.

Het is echt een Staags evenement geworden met maatschappelijke betekenis. We komen nooit vrijwilligers te kort. Het hele dorp wil juist helpen. Hier laten we echt zien dat een klein dorp iets groots kan neerzetten. Het toernooi vindt dit jaar plaats op 4 en 5 augustus, maar nu al is onze onderhoudsploeg iedere woensdagochtend op het veld aan het werk. Zij zorgen ervoor dat het veld er straks top bij ligt. In Sint Agatha hebben we dat betreft nog geluk. De sportfaciliteiten in de rest van de gemeente zijn echt onder de maat. Ja, dan ben ik wel eens jaloers op Boxmeer waar ze het perfect voor elkaar hebben op dat vlak.

Faciliteiten
Al heeft de gemeente Cuijk natuurlijk wel andere faciliteiten waar je als inwoner blij mee kan zijn. Die zijn echt van het niveau van een stad. Kijk bijvoorbeeld naar onze Schouwburg; daar mogen we trots op zijn.”