Marian Willems – vrijwilligster wijkaccommodatie De Nielt

Marian Willems – vrijwilligster wijkaccommodatie De Nielt

‘Met zijn allen kunnen we ontzettend veel!’

“Al die aandacht hoeft voor mij écht niet. Voor mij is het namelijk vanzelfsprekend dat je voor elkaar klaar staat. Niet alleen nu – nu het coronavirus ons leven flink op zijn kop heeft gezet – maar ook daarvoor. Gelukkig ben ik niet de enige die zo in elkaar steekt. Met de hulp van tal van vrijwilligers zijn er door heel Cuijk verschillende initiatieven ontplooid. 

Vanaf het moment dat de eerste berichten over het coronavirus in het nieuws verschenen, heb ik de situatie serieus genomen. In appartementencomplex Lavendelkade – waar ik al acht jaar met veel plezier woon – ben ik direct aan de slag gegaan. Dat zit in mijn aard; ik ben een echte doener en regelaar. 

Burenhulp
Zo heb ik doekjes bij de lift gelegd, zodat je de knoppen niet met je handen hoeft aan te raken. Daarnaast heb ik smiley’s gemaakt, die mensen voor hun deur kunnen hangen en waarmee ze aangeven hoe het met ze gaat. Hangt er een treurig gezichtje, dan weet ieder dat een bewoner extra aandacht kan gebruiken. Bij zestien van de zestig appartementen hebben de bewoners behoefte aan extra hulp. Wat ik voor ze doe, varieert van een praatje door het raam, ’s ochtends de krant brengen tot het halen van de boodschappen. Soms was ik wel drie keer per dag in de supermarkt te vinden. 

Maar ik hang bij verjaardagen ook slingers buiten en bel daarna bij ieder aan. Dan kunnen we samen lang zal ze leven zingen. En op Koningsdag heb ik met de hulp van Bloemsierkunst Wilhelmientje het hele complex getrakteerd op een bloemetje. En we hebben nu twee dakconcerten gehad. Dan geef ik een dag eerder aan dat ieder met een kopje koffie om 11.00 uur aan de voordeur moet zitten. Zelfs nu we afstand moeten houden, is het erg gezellig.

Eenzaamheid
Als vrijwilligster bij wijkaccommodatie De Nielt zet ik me – samen met zo’n twintig vrijwilligers in - om onder andere eenzaamheid in de wijk tegen te gaan. In het begin heb ik mensen als het ware van straat geplukt om te komen sjoelen en biljarten. Niemand hoeft hier in de wijk eenzaam of alleen te zijn. Dat is de reden dat ik nu een tandje bijzet. Deze periode is extra zwaar voor mensen die al eenzaam zijn.

De activiteiten in het wijkcentrum liggen door Corona stil, maar de apparatuur mag ik gebruiken bij onze acties. En we hebben in De Nielt ook opnames gemaakt van verschillende optredens van ‘Kuukse artiesten’. In eerste instantie om de bewoners van Castella er mee te verrassen – omdat we daar niet konden optreden – maar via Omroep Land van Cuijk heeft heel de regio ervan genoten. Net als van de Cuijkse films; eindelijk was er wat anders op tv dan al die Corona-horror. Bij al die acties heb ik veel hulp gehad. Eén telefoontje en VGL Groen (Beers), Printservice Cuijk, Mooiland, Karel van Brakel, Piet Vermeulen, Esther Kersten, Sjaak Schampers, Janes Kelwulan, Chanel Willems, mijn zoon Marlon, dochter Lynn en haar vriend Ben – en natuurlijk ieder die ik nu vergeet - staan klaar. Met zijn allen kunnen we ontzettend veel. Het helpt natuurlijk ook dat ik als geboren en getogen Cuijkse veel mensen ken.

Nooit meer weg
Uit Cuijk ga ik nooit meer weg. Je hebt er alle faciliteiten, er is genoeg te doen én ik heb mijn familie hier dichtbij. Daarnaast geniet ik ontzettend van mijn plekje met zicht op de Kraaijenbergse Plassen. Elk seizoen is het hier prachtig: de mist die over de plas trek, regen- of sneeuwbuien die je aan ziet komen en natuurlijk al die bootjes in de zomer.”