Lisette Willems, Wijkraad de Valuwe en Beheerstichting mfa De Valuwe

Lisette Willems, Wijkraad de Valuwe en Beheerstichting mfa De Valuwe

‘Iedereen wordt warm ontvangen in De Valuwe’

Lisette Willems, Wijkraad de Valuwe en Beheerstichting mfa De Valuwe

“Iedereen wordt warm ontvangen in De Valuwe. Hier hoeft niemand eenzaam te zijn. Iedereen – ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst – hoort erbij. Iedereen is welkom. Helaas maakt niet iedereen daar gebruik van. Maar als ik de kans krijg, probeer ik ze zeker over de streep te trekken.

Natuurlijk had ik me ook achter de geraniums kunnen verstoppen na het overlijden van mijn man, maar ik zet me veel liever in voor de wijk waar ik op mijn achttiende ben komen wonen. Inmiddels ben ik 52 en voel ik me een échte Valuwnees. De sfeer in onze wijk is uniek. Loop je hier over straat, dan groet iedereen. Velen maken graag een praatje. Dat merk ik in de wijkwinkel en dat zal straks ook zo zijn in mfa De Valuwe waar we onze activiteiten in een iets andere vorm voortzetten. Ieder heeft zijn eigen verhaal: van de oude militair die ons land diende ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tot de jonge Marokaanse vouw die - naast haar gezin - ook veel voor haar moeder moet regelen, omdat die de taal niet spreekt.

Vrijwilligerswerk
Zelf ben ik ruim tien jaar geleden in het vrijwilligerswerk gerold, omdat ik naast de zorg voor mijn zieke man er eventjes uit wilde. Ik ben als baliemedewerkster in de wijkwinkel begonnen, maar al snel zat ik ook bij de wijkraad en nam ik samen met Paulien Hijl de activiteiten voor onze rekening. In het verleden werd er zoveel georganiseerd in De Valuwe; dat wilden we weer nieuw leven in blazen. Zo waren er voor iedereen klompen met de opening van het Valuweplein in 2014, maar denk ook aan een lampionnenoptocht, kerstactiviteit, deelname aan Samenloop voor Hoop, NL Doet en niet te vergeten Koningsdag.

Met Koningsdag zijn er maar liefst zestig vrijwilligers op de been. Ze komen niet alleen uit De Valuwe, maar uit heel Cuijk en zelfs daarbuiten. Koningsdag leeft hier; het halve plein staat dan vol met eten uit eigen wijk. Iedere cultuur heeft zo zijn gerechten, waardoor er een heel bijzondere mix ontstaat. Daarnaast is er allerhande vertier. Van oud-Hollandse spelen tot een rodeo stier en een achttien meten lange stormbaan; voor dit en veel meer zorgen we allemaal. Daarnaast vieren we op diezelfde dag de opening van mfa De Valuwe en is er van 12.00 tot 17.00 uur een open dag.

Zestig uur
Op dit moment ben ik denk ik zo’n zestig uur per week voor de wijk in de weer. Het is natuurlijk een drukke tijd, zo met de opening van de mfa en Koningsdag voor de boeg. Mijn sociaal leven staat momenteel op een laag pitje. Mijn twee dochters helpen dit jaar zelfs mee met de organisatie van Koningsdag. Ze maken zich namelijk zorgen over me. En zo zien we elkaar toch, haha.

Natuurlijk is het af en toe veel, maar het geeft mij ook zo’n voldaan gevoel. Wat dat betreft zou iedereen eigenlijk iets voor zijn of haar omgeving moeten doen. Je krijgt er zoveel voor terug. Je voelt echt de warmt. Zeker ook van onze eigen mensen. Uiteindelijk doe ik het niet alleen, maar met vele fijne vrijwilligers. Samen zijn wij sterk. In De Valuwe hoeft namelijk niemand eenzaam te zijn.”