Howha May, lid-organisatie Aviko Cup SIOL

Howha May, lid-organisatie Aviko Cup SIOL

“De Aviko Cup is een van de mooiste jeugdtoernooien van Nederland. Dat hebben we samen voor elkaar gekregen.”

De Cuijkse voetbalclub SIOL organiseert dit jaar voor de 43e keer de Aviko Cup. Op 15 tot en met 17 juni is het weer zover en komen jeugdspelers uit heel Nederland en uit verschillende Europese landen naar Cuijk. Howha May zit in de organisatie van dit jeugdsportspektakel en is al jaren als vrijwilliger bij SIOL actief: “Het is elke keer weer bijzonder om te zien hoe we dit grote toernooi met de vele vrijwilligers en de sponsors van SIOL voor elkaar krijgen. Om al die jeugdspelers plezier te zien hebben, daar doe je het voor.”

Als Howha over SIOL praat, merk je meteen dat deze vereniging meer is dan alleen een voetbalclub. “De slogan van SIOL is ‘SIOL is meer dan voetbal’ en dat is ook echt zo”, bevestigt de geboren en getogen Cuijkenaar. Natuurlijk komen onze leden hier om te voetballen maar er gebeurt nog zoveel meer.”

“Dat komt omdat we een aantal jaar geleden een andere weg ingeslagen zijn,” vervolgt Howha. “Het plezier in het spelletje dat moest bovenaan komen te staan, we wilden de sport betaalbaar houden en hebben dit aangevuld met het stuk ‘meer dan voetbal’. We trachten de ouders er zoveel mogelijk bij te betrekken want SIOL is een echte participatie vereniging, Ouders voelen zich daardoor betrokken en zijn bereid mee te helpen. Alleen al vanuit de jeugd hebben we een kleine 100 vrijwilligers. Dat is natuurlijk iets om trots op te zijn.”

Maldon
Recent maakten de drie JO15 teams (jongens onder vijftien) wederom de reis naar Maldon, de Engelse gemeente waar Cuijk een link mee heeft. “Al veertig jaar maken we deze trip met deze leeftijdsklasse. Het is een mix van een culturele en een sportieve trip. De jongens slapen met tweetallen bij Engelse gastgezinnen. Het is voor onze spelers fantastisch om daar te mogen voetballen en daarnaast is het een onvergetelijke ervaring om met zijn allen een paar dagen in het buitenland te zijn.”

Trots vertelt Howha: “In al die jaren zijn er daardoor al vele uitwisselingen onderling tussen jongens geweest. Het is leuk om te zien dat in families al verschillende generaties deze reis hebben gemaakt.”

Ieder jaar wordt het bezoek afgesloten met een wedstrijd om de cup tussen de JO15-1 van beide verenigingen. Dit jaar was SIOL de winnaar en ging de cup dus mee naar Cuijk. De Maldon Saints komen in 2019 weer naar Cuijk met als doel de cup weer te veroveren.

Enorme organisatie
Binnenkort staat de Aviko cup voor de deur . “Het wordt weer een groot maar zeker ook heel gezellig spektakel”, belooft Howha. “Er doen 88 teams mee, uit vijf verschillende landen. Je kunt je voorstellen dat hier een enorme organisatie achter zit. We hebben het over zo’n 2.000 kinderen en begeleiders, de meeste blijven in Cuijk (en omgeving) slapen. Daar komt nogal veel bij kijken: twee campings op het sportcomplex, sponsoring, veiligheid, catering etc etc. We willen onze deelnemers dan ook niet alleen een voetbaltoernooi aanbieden maar ze ook laten zien wat SIOL én Cuijk in huis hebben. Iedereen is natuurlijk ook van harte welkom om te komen kijken.”

“Zonder de medewerking van onze buurtverenigingen CMHC Civicum, JVC Cuijk en de Bullfighters zou de Aviko Cup niet zo groots kunnen zijn,” vervolgt de Cuijkenaar. “ We gebruiken namelijk van hun kleedruimtes en/of velden. Ook dat is CuijkDoet!”

Succes
Howha: “De Aviko Cup staat echt heel goed aangeschreven. Zo schijnt de Aviko Cup tot de top 6 van best georganiseerde jeugdtoernooien in Nederland te behoren (volgens diverse (inter-)nationale voetbal agentschappen). Sinds een paar jaar doen er ook teams mee uit het Tsjechische Prerov, dit is de andere twinning link stad van Cuijk. Jaarlijks hebben we zelfs te veel inschrijvingen en moeten we zelfs vele teams teleurstellen. Dat is natuurlijk jammer.”

Vele handen maken, maken licht werk. En als iedereen een steentje bijdraagt, ben je tot veel in staat. Dat zie je dus ook echt terug bij SIOL. Een mooi voorbeeld van ‘CuijkDoet’!

Wil je meer informatie over de Aviko Cup. Kijk dan op: www.avikocup.com of op onze Facebook pagina ”Avikocup”. Wil je meer informatie over vv SIOL kijk dan op: www.siol.nl