Deirdre Angenent – Operaster (mezzo-sopraan)

Deirdre Angenent – Operaster (mezzo-sopraan)

‘Vrienden noemen een bezoek aan Linden een dagje vakantie’

“Opera is een totaalbeleving. Wat dat betreft moet je echt in de zaal zitten om dat te ervaren. Als ik de bühne op ga, kruip ik echt in de huid van mijn personage. Ik vraag ook altijd een pruik, zodat ik me beter in kan leven in mijn rol. Mijn droom? Als het straks weer mag drie of vier producties per jaar draaien, en daarnaast alle tijd hebben voor mijn gezin. Met man en drie kinderen woon ik met veel plezier in Linden, in hetzelfde huis waar ik ben geboren, met mijn ouders vlakbij.

Of ik altijd operazangeres wilde worden? Nee, ik mag dan uit een muzikaal gezin komen, opera was niet iets waar mijn ouders naar luisterden. Sterker nog: ze komen nu trouw naar elke voorstelling, maar ze moeten er nog steeds aan wennen. Zingen heb ik zelf altijd heel leuk gevonden, maar dat kon ik als puber helemaal niet zo goed. Mijn stem was nogal hees, omdat ik die verkeerd gebruikte. Met behulp van logopedie is dat helemaal goed gekomen.

Essen
Ik heb zowel het conservatorium als de Dutch National Opera Academy met mooie resultaten afgerond. De operawereld is een harde wereld; de concurrentie is moordend, er is te weinig werk voor te veel goede zangers. Maar mij hoor je niet klagen. Ik heb de afgelopen jaren op veel plekken in de wereld in opera’s gezongen van onder andere Wagner, Mozart en Monteverdi. Met name in Duitsland werk ik veel. Daar heeft iedere stad een eigen operahuis. Dan is Linden de perfecte thuisbasis; je staat in een uurtje rijden bijvoorbeeld in Essen.

Begin dit jaar zijn er ook veel mensen naar Essen gekomen voor de opera Nabucco. Dat maakte de voorstelling voor mij extra bijzonder. Het is altijd leuker om voor mensen te zingen die ik ken. Ik vond het vooral mooi om te zien dat muziek zo verbindt. Er zaten mensen in de bus die nog nooit een opera hadden gezien, maar ook echte liefhebbers. Op de terugweg had ik de eer zelf ook mee terug te rijden in de bus. Wat een sfeer, echt heel mooi om te beleven.”

Fit blijven
Zingen klinkt misschien als iets vanzelfsprekends, maar dagelijks kruip ik de nodige uren achter de piano om te oefenen. Tijdens repetitiedagen voor een voorstelling, zing ik wel acht uur op een dag. In de meeste gevallen van 10-14 uur en van 18-22 uur, plus daarbij een warming-up. In een voorstelling zing ik bijna twee uur aan een stuk. Dan moet ik dus in goede conditie zijn, daarom let ik er op dat ik voldoende slaap krijg en fit blijf. Dat lukt niet altijd met een druk (gezins)leven, maar ik doe mijn best. Zo doe ik graag aan yoga, ga ik veel wandelen en zwemmen. Hier in Linden zit ik dan natuurlijk goed. Je kunt hier prachtig wandelen en in de zomer een heerlijke duik nemen in de Kraaijenbergse Plassen. Als het vriest, hebben we onze eigen schaatsvijver.

Uitje
Onze vrienden vinden Linden heerlijk. Ze noemen een bezoek aan ons een dagje vakantie. Als je vanaf Beers over het bruggetje aan komt rijden, ben je meteen in vakantiestemming. Met alle strandjes en de horeca kan het genieten beginnen. Een bezoekje aan de markt in Cuijk met mijn kinderen vind ik ook altijd een uitje. En laten we het veelzijdige aanbod van de Schouwburg niet vergeten. Ik maak me wel zorgen over de gevolgen van het Corona-virus voor de cultuursector. We weten niet hoelang dit gaat duren. Welke mooie, kleine culturele initiatieven gaan het redden? Ik heb veel vrienden die – net als ik voor een deel – afhankelijk zijn van optredens. Zelf had ik net acht weken gerepeteerd. Een dag voor de première werd onze voorstellingsreeks in Lyon gecancelled. Acht weken, weg... Ik hoop écht dat mens straks weer massaal naar het theater gaan. Een Schouwburg zoals die in Cuijk, moeten we echt koesteren.”