Deirdre Angenent – Operaster (mezzo-sopraan)

Deirdre Angenent – Operaster (mezzo-sopraan)

‘Vrienden noemen een bezoek aan Linden een dagje vakantie’

“Opera is een totaalbeleving. Wat dat betreft moet je echt in de zaal zitten om dat te ervaren. Als ik de bühne op ga, kruip ik echt in de huid van mijn personage. Ik vraag ook altijd een pruik, zodat ik me beter in kan leven in mijn rol. Mijn droom? Drie of vier producties per jaar draaien en daarnaast alle tijd hebben voor mijn gezin. Met man en drie kinderen woon ik met veel plezier in Linden, in hetzelfde huis waar ik ben geboren, met mijn ouders vlakbij.

Of ik altijd operazangeres wilde worden? Nee, ik mag dan uit een muzikaal gezin komen, opera was niet iets waar mijn ouders naar luisterden. Sterker nog: ze komen nu trouw naar elke voorstelling, maar ze moeten er nog steeds aan wennen. Zingen heb ik zelf altijd heel leuk gevonden, maar dat kon ik als puber helemaal niet zo goed. Mijn stem was nogal hees, omdat ik die verkeerd gebruikte. Met behulp van logopedie is dat helemaal goed gekomen.

Ik heb zowel het conservatorium als de Dutch National Opera Academy met mooie resultaten afgerond. De operawereld is een harde wereld; de concurrentie is moordend, er is te weinig werk voor te veel goede zangers. Maar mij hoor je niet klagen. Ik heb de afgelopen jaren op veel plekken in de wereld in opera’s gezongen van onder andere Wagner, Mozart en Monteverdi. Met name in Duitsland werk ik veel. Daar heeft iedere stad een eigen operahuis. Dan is Linden de perfecte thuisbasis; je staat in een uurtje rijden bijvoorbeeld in Essen of ik neem de trein vanuit Duisburg.

Fit blijven
Zingen klinkt misschien als iets vanzelfsprekends, maar als ik de kinderen in Beers naar school heb gebracht, dan kruip ik zelf achter de piano om te oefenen. Als we repetitiedagen hebben voor een voorstelling, dan zing ik acht uur op een dag. In de meeste gevallen van 10-14 uur en van 18-22 uur, plus daarbij een warming-up. In een voorstelling zing ik bijna twee uur aan een stuk. Dan moet ik dus in goede conditie zijn, daarom let ik er op dat ik voldoende slaap krijg en fit blijf. Dat lukt niet altijd met een druk (gezins)leven, maar ik doe mijn best.

Zo doe ik graag aan yoga, ga ik veel wandelen en zwemmen. Hier in Linden zit ik dan natuurlijk goed. Je kunt hier prachtig wandelen en in de zomer een heerlijke duik nemen in de Kraaijenbergse Plassen. En als het vriest, hebben we zelfs onze eigen schaatsvijver. We trekken daarbij op met een hele diverse groep mensen. In de zomer barbecueën we regelmatig met zijn allen.

Ondernemend dorp
Linden is echt een super ondernemend dorp. Niet voor niets kijken Vierdaagselopers iedere keer weer uit naar hun doortocht hier. Dan pakken ze echt uit hier; met prachtige versierde thematuinen en natuurlijk met een gastvrij ontvangst.

Onze vrienden vinden Linden ook heerlijk. Ze noemen een bezoek aan ons een dagje vakantie. Als je vanaf Beers over het bruggetje aan komt rijden, ben je meteen in vakantiestemming. Met alle strandjes en de horeca, zoals Romein aan het water, Frappé en Herberghe de Pannecoecke kan het genieten beginnen. Zelf ga ik met de kinderen op woensdag graag naar de markt in Cuijk. Dat is echt een uitje, waarbij er overal wel iets te snoepen valt. Een kaasje. Een nootje. Daarnaast mogen we de Schouwburg niet vergeten. Ze hebben zo’n veelzijdig kinderprogramma mét topvoorstellingen die in alle grote zalen in het land spelen. Die komen gewoon naar onze Schouwburg; dat moeten we koesteren.”

Deirdre Angenent verzorgt op zondag 1 september om 11:00 uur een kort ontbijtconcert in de schouwburg van Nijmegen, met toegankelijke, licht klassieke muziek.