CPO-groep Wonen voor Gevorderden Cuijk - De Maarle

CPO-groep Wonen voor Gevorderden Cuijk - De Maarle

‘Samen levensloopbestendig én duurzaam bouwen’

Samen bouwen en aansluitend ook samen wonen; op het voormalig Merletterrein in Cuijk is dat binnenkort mogelijk. De eerste stappen zijn inmiddels gezet door CPO-groep Wonen voor Gevorderden Cuijk - De Maarle, in samenwerking met de gemeente Cuijk. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw van dit bijzondere project na eind zomer 2022 beginnen. Arjo Janssen, Olga van der Zanden, Anja Kuipers en Ria Jonkers van Wonen voor Gevorderden Cuijk  - De Maarle kijken er naar uit. Zij vertellen enthousiast over hun woondroom.

Appartementen en vrijstaande woning
Het wordt een unieke plek daar op het voormalige Merletterrein. Anja Kuipers vertelt: “We gaan hier in eigen beheer - samen met andere toekomstige bewoners – levensloopbestendig en duurzaam bouwen, om er vervolgens ook samen te gaan wonen. Ieder heeft een eigen appartement met privébuitenruimte, maar we hebben ook gemeenschappelijke ruimtes en een gezamenlijke tuin. Qua gemeenschappelijke ruimtes kun je dan denken aan een ontmoetingsruimte met terras, een logeerruimte of een klusruimte. In totaal komen er dertien appartementen; zes op de begane grond, zeven op de eerste verdieping. Daarnaast is er ruimte voor één vrijstaande woning.”

Unieke woonvorm
Anja Kuipers en Ria Jonkers wonen zelf in Haps. Zij waren al langer op zoek naar een plek voor gezamenlijk wonen. Inmiddels zijn ze – met behulp van KilimanjaroWonen, die veel ervaring heeft met dit soort projecten – al 2,5 jaar in de weer met de realisatie van hun droomwoning in Cuijk. Op het voormalige Merletterrein vonden ze een geschikte plek, waarbij ze op steun van de gemeente konden rekenen. “We hebben intensief contact met zowel de projectleider als de wethouder. Ook zij zijn gecharmeerd van deze unieke woonvorm”, aldus Ria Jonkers. 

Buurtschap
In eerste instantie is het initiatief genomen door een groepje 55-plussers. Toch is leeftijd niet het belangrijkste. Arjo Janssen: “Het is belangrijk dat toekomstige bewoners goed bij deze woonvorm passen. In de vrijstaande woning zou zomaar een jong gezin kunnen gaan wonen. De appartementen moet je ook niet zien als vervanging voor het bejaardenhuis; daar zijn we allemaal nog veel te jong voor. Zie het als een buurtschap. Waar men elkaars privacy respecteert, maar waar onderling contact en burenhulp vanzelfsprekend zijn. Men staat voor elkaar klaar. Een ideale plek voor mensen die geen kinderen hebben of juist kinderen verder weg hebben wonen, die ze niet willen belasten. Hier doen we het samen én hebben we als bewoners de regie in handen.”

Samen bepalen
Op dit moment telt CPO-groep Wonen voor Gevorderden Cuijk - De Maarle vier huishoudens.  “Daarnaast zijn er diverse geïnteresseerden met wie we binnenkort een bezoek brengen aan een project in Den Bosch. We gaan daar meer horen over hoe het is om zo te wonen. Vaak vragen mensen zich toch af hoe je dat doet bijvoorbeeld qua privacy. En we zijn ook heel nieuwsgierig naar hoe zij de gemeenschappelijke ruimtes bijvoorbeeld hebben ingedeeld. Dat zijn namelijk allemaal zaken die je al voor de bouw samen besluit. Dat maakt het ook zo bijzonder. Je ontwikkelt echt iets samen. Dat is af en toe ingewikkeld, maar vooral erg leuk om samen uit te zoeken. Je leert verrassende dingen”, lacht Anja Kuipers.

Cuijk
Arjo Janssen en Olga van der Zanden zijn momenteel woonachtig in Ede (Gelderland). Via KilimanjaroWonen zijn ze in contact gekomen met Anja en Ria. “Arjo komt oorspronkelijk uit Nijmegen, maar we willen niet meer in de stad wonen. Een groter dorp waar je alles bij de hand hebt – zoals Cuijk – is dan ideaal. Je kunt hier naar het theater, de bioscoop en de ligging is natuurlijk ook ideaal. Dankzij fietsbrug De Maasover sta je ook zo in Nijmegen met de fiets.”

Als alles volgens planning loopt, dan wonen de vier huishoudens in de tweede helft van 2023 op hun nieuwe bijzondere stek. Ze kijken er naar uit en hopen snel meer nieuwe bewoners te ontmoeten.
Ga voor meer informatie naar www.wonenvoorgevorderdencuijk-demaarle.nl of www.de-maarle.nl.