Renske van den Berg, Renske Natuurlijke Diervoeding

Renske van den Berg, Renske Natuurlijke Diervoeding

"Dankzij de perfecte ligging kunnen wij vanuit Cuijk de hele wereld veroveren"

“De centrale ligging van Cuijk, zorgt ervoor dat wij vanuit Cuijk de hele wereld kunnen veroveren met onze natuurlijke diervoeding. We staan zo op de A73 en bij internationale luchthavens. Zo gaat er geen reistijd verloren als we richting onze klanten of beurzen gaan. En dat doen we regelmatig. Renske Natuurlijke Diervoeding staat bijna wekelijks op evenementen in binnen- en buitenland; van de Huishoudbeurs tot Masters of LXRY.

Onze natuurlijke diervoeding leveren we inmiddels in dertien verschillende landen. We zijn zelfs de mogelijkheden in China aan het onderzoeken. Nee, dat hadden mijn man Jan en ik nooit kunnen bedenken toen we jaren geleden met ons bedrijf begonnen. Daar zijn we vijventwintig jaar geleden mee gestart, omdat we de voeding die er op dat moment was niet toereikend vonden. We fokten honden en wonnen met onze Golden Retrievers alles wat er te winnen viel, maar toch zagen we nog mogelijkheden.

Voeding speelt namelijk zo’n belangrijke rol bij de gezondheid, het gedrag, de prestaties en het uiterlijk van honden en katten. Ik ben me er toen verder in gaan verdiepen, heb diverse studies gevolgd en vervolgens zijn we het voer – met succes – zelf gaan ontwikkelen. Wij zoeken naar ingrediënten die producten beter maken; niet naar middelen zodat het maar goed koper kan. Alles gebeurt hier vanuit de liefde en passie voor de dieren.

Die liefde voor dieren heb ik al van kinds af aan. Ik ben geboren en getogen in Friesland en had als klein meisje al het gevoel dat ik iets met dieren wilde doen. Zie het als een levensopdracht die je meekrijgt. Mijn ouders begrepen dat helemaal niet. Die hadden ook niets met dieren. Dat veranderde toen ik Jan leerde kennen, die hier op vakantie was. Het klikte en meteen toen we gingen samenwonen hebben we een herdershond aangeschaft. Die is met ons mee naar Cuijk verhuisd en heeft uiteindelijk bij Jan zijn ouders op de boerderij in Vianen gewoond. Hij was bij ons in Cuijk te eenzaam. Wij hebben toen voor een Teckel gekozen, gevolgd door een Golden Retriever.

Toen ik uit Friesland in Cuijk kwam, was dat wel even een cultuurshock. Waar de mensen daar erg zwart-wit zijn, daar kennen ze hier een heel grijsgebied. Ik merk nog steeds dat mensen er wel eens moeite mee hebben dat ik vrij direct ben. Hier laten de mensen de dingen meer op hun beloop; zijn ze wat makkelijker. Kijk zo’n Cuijks kwartiertje; daar hou ik dan weer wel van. En het weer is hier veel zachter dan in het Noorden; dat scheelt zeker vijf graden. Vroeger was de bereikbaarheid wel een dingetje; deden we er 3,5 uur over om mijn familie te bezoeken. We moesten met het pontje, over de Veluwe en langs allemaal kanaaltjes. Nu sta je er binnen twee uur.

Dankzij die centrale ligging aan de snelweg is Cuijk natuurlijk een ideale uitvalsbasis voor ondernemers. Toen wij door plaatsgebrek voor de tweede keer met ons bedrijf moesten verhuizen, zijn we voor 100% geholpen door de gemeente. Hier aan de Beerseweg zitten we perfect. We hebben een prachtig pand op steenworp afstand van dé toegangsweg naar Cuijk. Alle voorzieningen op ons kleine bedrijventerreintje, zoals onderhoud en beveiliging zijn perfect geregeld. En het is ook nog fijn wonen; vlakbij het centrum en de vrijheid van het buiten leven om de hoek. Wat kun je je nog meer wensen?

Ik vind Cuijk sowieso een fijne gemeente om te wonen. We hebben hier alles; heerlijke horeca, een fijn hotel en we krijgen zelfs een bioscoop. Ook de honden kunnen zich hier helemaal uitleven. Van lekker struinen door het mais toen we de boerderij van Jan zijn ouders hadden overgenomen tot uitwaaien aan de Maas. En je staat daarnaast zo op de Mookerheide. Natuurlijk heb ik mijn familie in Friesland wel gemist, maar ik zou echt niet meer terug willen.”