Paula de Visser – Het Helende Huis

Paula de Visser – Het Helende Huis

‘Dat ze veel aan de training had, hoorde ik in het dorp terug’

“Een aantal jaar geleden hoorde ik dat ze in Haps geen opvolger hadden voor de docent, die de gymlessen verzorgde aan onder andere senioren. Ik werkte destijds in de kinderopvang, maar sport- en spel was tijdens mijn HBO-opleiding activiteitenbegeleiding al mijn hoofdvak. Toen ik de kans kreeg om de gymlessen aan senioren te verzorgen, heb ik ‘m vervolgens meteen gegrepen. Inmiddels doe ik met mijn bedrijf Het Helende Huis veel meer op het gebied van bewegen.

Senioren
Het is echt heel dankbaar werk om ouderen les te geven. Wist je dat iemand van tachtig zo zelfs nog een stuk vitaler kan worden. Dat komt doordat mensen uit cellen bestaan, die zich steeds weer vernieuwen. Zelfs op latere leeftijd. Dankzij de training kon een dame bijvoorbeeld weer met haar handen op haar rug krabben. En een ander kon snel opstaan van de grond na een val met de fiets. 

In het dorp hoor ik dan ook regelmatig terug, dat iemand veel aan mijn training heeft gehad. Dat is natuurlijk de beste reclame die er is. Nu we door corona al maanden veel minder mogen qua gymles hoor ik ook terug dat veel senioren het missen. Het sociale aspect bij de gym is natuurlijk ook heel belangrijk. 

Het Helende Huis
Dat de lessen niet door mogen gaan, betekent niet dat ik de afgelopen maanden heb stilgezeten. Met mijn bedrijf Het Helende Huis verzorg ik (online) trainingen aan ondernemers en studenten over bewegen. De invloed van de moderne leefstijl op ons beweegpatroon is namelijk enorm. Zeker nu we – doordat we moeten thuiswerken – nog veel meer voor de computer zitten. Ik leer hoe je kunt variëren in houding en beweging voor meer vitaliteit. Hoe je je spieren en gewrichten kunt aanwenden, die anders tijdens kantoorwerk of studie weinig worden gebruikt. Zo kun je zelfs bewegen, terwijl je aan het werk of studeren bent.  

Door bewuster met bewegingen om te gaan, kun je fysieke ongemakken tijdig herkennen en erger voorkomen. Daarnaast heeft het verbeteren van de houding en variatie in beweging nog een bijkomend voordeel: het bevordert ook het mentale welzijn. Iets dat in deze tijd natuurlijk ook fijn is.

Wandelen naar de boerderijwinkel
Veel mensen denken dat ze ‘moeten’ sporten, maar sta er ook eens bij stil dat je bewegingen in je dagelijkse leven kunt integreren. Zo wandel ik zeker drie keer per week naar de boerderijwinkel. Met de rugzak op loop ik eerst over de spoordijk in Haps tot aan de Scheiwal. Van daaruit loop ik over De Ass naar de Beverkolksestraat en de Straatkantseweg om vervolgens bij boerderijwinkel De Cinquant te stoppen. Dan neem ik van alles mee in mijn rugzak en draag vaak ook nog wat in mijn armen. 

Op deze boerderij ben ik sowieso twee ochtenden in de week te vinden. Ik doe hier vrijwilligerswerk. Het is ontzettend fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. En ik word uitgedaagd om andere bewegingen te maken en mijn lichaam meer te belasten, waardoor ik sterker word. De ene keer gaat het om schoffelen. De andere keer worden de plantjes gepoot en zit je op je hurken in de aarde. En wat denk je van mest omspitten; een pittige klus die je ook echt maar één of twee rijen doet. 

Gemoedelijk
Waar ik voor corona een enkel baasje met zijn hond tegenkwam; daar tref ik nu meer wandelaars op het Duits Lijntje. Wat dat betreft ontdekken we door de maatregelen nu natuurlijk ook al het moois in onze eigen omgeving. En dan zijn we in Haps natuurlijk verwend met de prachtige natuur en het vele groen om ons heen.

Oorspronkelijk kom ik uit het westen van Nederland; ik groeide op in de buurt van Leiden. Ruim twintig jaar geleden ben ik voor de liefde in Haps komen wonen. Als ik nu voor werk een paar dagen terug in de Randstad ben, valt het me op hoe druk het er is. Zeg je iemand daar gedag; dan kijken ze je vreemd aan, terwijl dat in Haps juist een vanzelfsprekendheid is. Dat gemoedelijke vind ik hier zo fijn. Nee, ik hoef echt nooit meer weg uit Haps.”