Martien Bos, Smaakcentrum Cuijk

Martien Bos, Smaakcentrum Cuijk

‘We mogen ontzettend trots zijn op wat we hier hebben’

“Van jongs af aan wist ik het al zeker; ik wilde kok worden. De hele wereld heb ik rondgezworven voor mijn werk. Nog steeds ben ik veel in de Randstad te vinden - zo ben ik al 28 jaar ambulant kok voor het Koninklijk Huis – maar ik verlaat Linden niet meer. Kijk eens om je heen; het is hier toch prachtig zo met 400 hectare water om ons heen.

We hebben een Goei Leven hier in de regio. Daar ben ik trots op en zet ik me graag voor in. De meeste mensen weten maar half hoe mooi ons Land van Cuijk wel niet is. Van de Kraaijenbergse Plassen tot de Maasheggen en Kasteel Tongelaar – om zo maar eens wat op te noemen. Maar laten we de mensen ook niet vergeten. Van creatievelingen tot doorpakkers, zoals bijvoorbeeld de leerlingen van ROC De Leijgraaf die de FoodTour Cuijk organiseren. En wat dacht je van ieder die zijn hart en ziel voor een politieke partij geeft. Ze krijgen veel kritiek over zich heen, maar ga er zelf maar eens staan. Deze mensen steken hier zoveel energie in.

Smaakcentrum
Ook bij het Smaakcentrum kan ik gelukkig op de steun van vele vrijwilligers rekenen. Hoe ik op dat idee ben gekomen? Dat gebeurde in Italië, waar ik een grote internationale horecabeurs bezocht. Het viel me op dat er veel klasjes kinderen rondliepen. Ze waren alles aan het proeven en hadden daar zichtbaar veel plezier in. Eenvoudig konden ze vijftien verschillende verse kruiden opnoemen; dat is in Nederland wel anders. Dat wilde ik veranderen. Voeding is tenslotte het medicijn van de toekomst. Als je kinderen nu leert hoe ze gezond kunnen eten, dan nemen ze die bagage de rest van hun leven mee.

De kinderen beleven ontzettend veel plezier aan de lessen. Het is als het ware een mini-koksopleiding, waarbij ze zelf ook alles proeven. Daar kunnen ze vaak niet op wachten. Dat ze echte koksmessen mogen gebruiken, vinden ze natuurlijk ook spannend. Waarom ik dat toelaat? Kinderen kunnen veel meer dan wij denken. Na drie lessen moet ik standaard mijn recepten uitdagender maken. Dat heeft natuurlijk ook met onze docenten en vrijwilligers te maken. Voor zij aan de slag mogen, volgen ze een uitgebreide training.

Dromen
Mijn droom? Voedingseducatie voor kinderen in heel Nederland. We zijn in Cuijk gestart met het Smaakcentrum, maar inmiddels zijn Boxmeer, Grave en Mill al gevolgd. En ook in Uden en Veghel is interesse. Zo gaan we dat verder uitrollen. Bij het Smaakcentrum denken we echt vanuit het kind. Zo droom ik nu ook van een app, die perfect aansluit bij hun belevingswereld. Je kunt ‘m vergelijken met Pokémon. Alleen ga je nu niet op zoek naar al die beesten, maar ontdek je wat er groeit en bloeit in je eigen omgeving.

We mogen trouwens ontzettend trots zijn op wat we hier in Cuijk hebben. Daar mogen we onze burgemeester ook best voor bedanken; dat is namelijk een echte verbinder, die voor goede initiatieven open staat. Zo vind ik het heel mooi wat ze bij Zevenhutten aan het realiseren zijn. De dood hoort nu eenmaal bij het leven, dan is het mooi dat er ondernemers zijn die zo iets bijzonders creëren. En laten we tot slot de Cuijkse horeca niet vergeten. Er wordt nog wel eens over gemopperd. Maar geloof mij: de diversiteit zoals we die in Cuijk kennen, kom je alleen tegen in grote steden.