Mark van Gaal, IJs en Spijs

Mark van Gaal, IJs en Spijs

“Het stond zwart van het volk voor onze deur toen wij de titel Beste IJssalon van 2017 in de wacht sleepten. Dat is Haps: men leeft écht mee.”

“Ik woon al dertig jaar in Haps en voel me hier thuis. Men viert niet alleen de leuke dingen met elkaar; als er iets verschrikkelijks is gebeurd, leeft men ook mee. Iedereen kent elkaar en weet wanneer iemand om een praatje zit verlegen of hulp kan gebruiken. Dat maakt voor mij het verschil. Al is het voor een ondernemer in een dorp wel hard werken. Je moet toch net wat meer tam tam maken om opgemerkt te worden.

Genieten van rust
Gelukkig zit het met onze bekendheid wel goed. Nu we de Beste IJssalon van het jaar 2017 zijn, hebben we gasten uit het hele land. Klanten die bijvoorbeeld wekelijks over de A73 rijden en nieuwsgierig waren geworden naar ons ijs. Of die even een tussenstop maakten op weg naar de camping in Wanroij. Het bezoek van een stel uit Rotterdam zal ik nooit vergeten. Zij zaten op het terras en vroegen of dit nu het centrum van Haps was. Ze zaten fantastisch en genoten van hun rust, maar ze konden zich niet voorstellen dat dit het was.

Dat is het mooie van zo’n wedstrijd; het draait niet om de grootte van het bedrijf, maar om het totaalplaatje. Vakmanschap, hygiëne, management, uitstraling – alles speelt mee. Er komt een mystery guest langs, de zaak krijgt een uitgebreide hygiëne-inspectie, het personeel – we hebben inmiddels negen mensen in dienst – wordt ondervraagd en men kijkt naar je score op social media. Tevens moet je een ijscreatie presenteren aan de jury. Ja, er komt heel wat bij kijken.

Haps viert mee
We hadden wel een voorsprong op de concurrentie; in 2014 waren we tenslotte ook al genomineerd. We wisten hoe het er aan toe ging. Onze scores lagen ook erg hoog. We waren dus overtuigd van onze kans. Maar als je op dat podium staat, zweet je wel hoor. Heel Haps was uitgelopen om dit moment mee te maken. Voor onze ijssalon stond het zwart van het volk. Dat was echt zo’n bijzonder moment.

In de regio kent men ons natuurlijk al langer; zo fietsen veel mensen tijdens een zomerse dag bewust deze kant op voor een ijsje. Wat men vaak niet weet, is dat we ook chocolade verkopen. We hebben ontzettend veel keus; van bonbons tot chocoladecadeaus en ga zo maar verder. Kwaliteit hebben we daarbij hoog in het vaandel. Niet alleen bij de chocolade, maar ook bij ons ijs. Als SVH Meesterijsbereider ga ik altijd voor het beste resultaat. Vind je dat lekker? Dan zou je gek zijn als je het ergens anders vandaan haalt.”