Liesbeth Hermanussen, Landgoed De Barendonk

Liesbeth Hermanussen, Landgoed De Barendonk

‘Wat is Cuijk en omgeving prachtig! Dat besef ik me pas écht sinds we gasten hebben’

“Vertrekken van De Barendonk? Nee, de liefde voor deze plek zit diepgeworteld in onze genen. Al eeuwenlang speelt het landgoed een rol in onze familie. Hier ligt onze historie. Hier hebben mijn familieleden van alles meegemaakt. Dat laat je niet zomaar achter je. Sterker nog: we doen er juist alles aan om het in stand te houden. En onze verhalen met de volgende generatie te delen. Landgoed De Barendonk is namelijk een unieke plek in de gemeente Cuijk.

Bierdunck
De plek is hier is al bekend vanaf 1308 en werd toen door de Heeren van Cuyck Bierdunck genoemd. Later is dat Barendonck geworden; een verwijzing naar het feit dat het hier hoger gelegen was in het drassige gebied. Het stond hier soms maandenlang onder water. Door het sluiten van de Beerse Overlaat kwam in 1941 pas een einde aan deze wateroverlast. Sinds 1842 is het 50 hectare grote landgoed daadwerkelijk in familiebezit. Adrianus Thijssen kocht toen het statige huis en de omliggende landerijen aan.

Twintig jaar geleden zijn we – naast de melkveehouderij - gestart met het uitrollen van de toeristische tak als nieuwe economische drager om ons culturele erfgoed in stand te kunnen houden. Al begon het echt heel basic. We zijn zelf echte kampeerders van huis uit; dus toen mijn ouders niet meer met de caravan naar Spanje konden, ontstond het idee om de andere bevriende kampeerders uit te nodigen bij ons. ‘Ons Lies maait wel een weitje’ werd er gezegd. Toilet en douche gebruikten ze bij mijn ouders Dat is best een grote stap; zeker als je voorheen nooit vreemden op het erf wilde. Daar was mijn vader niet van.

Mooiste van Europa
We hebben de toeristische tak de afgelopen jaren flink uitgebouwd. Naast het kampeerterrein hebben we nu Trekkershutten en ecolodges. En ook in de historische gebouwen zijn verschillende comfortabele overnachtingsmogelijkheden gecreëerd. Daarnaast hebben we ook nog drie vergaderruimtes. Heel divers dus. Gasten komen echt van heinde en ver. De Britse krant The Guardian heeft ons zelfs uitgeroepen tot één van de twintig mooiste natuurcampings in Europa.

Dat vinden wij natuurlijk niet gek; het is hier prachtig. Zo zitten hier ontzettend veel bijzondere dieren. Vaak laten ze alleen hun sporen na, maar als je geluk hebt, kun je hier bijvoorbeeld reeën spotten. We hebben verschillende wandelroutes uitgestippeld, zodat je dat zelf kunt ontdekken. Voor de kinderen hebben we bijvoorbeeld het Kabouterpad, maar ook het Koeienpad is ook leuk voor het hele gezin.

Geïnspireerd door gasten
Mensen zijn vaak verrast. ‘Doen jullie dat ook’, horen we dan. Bijvoorbeeld als we onze Boerenkaas van de Barendonk presenteren. Toch herken ik dat wel; mijn gasten inspireren mij ook. Dan zeggen ze ‘we hebben daar zo’n lekker ijsje gegeten’ en dan ga ik daar ook heen. We kunnen elkaar als ondernemers in de omgeving denk ik heel goed versterken. Daarom zet ik mij bijvoorbeeld in voor Het Verrassende PlatteLand van Cuijk, die op Eerste Pinksterdag 20 mei 2018 Ons Plattelandsrondje weer organiseren. En ook een Goei Leven draag ik een warm hart toe.

Het witte kapelletje aan de Heuf vind ik echt een verborgen pareltje. Maar ook het centrum van Cuijk heeft veel te bieden. Museum Ceuclum is hartstikke leuk. En de hoek met de Beelden- en Heemtuin en FotoArchiefDienst is ook het bezoeken meer dan waard, net als de horeca daar. En gasten tip ik ook altijd het pontje. Het blijft een belevenis om daar de Maas mee over te gaan. Aan de overkant kun je dan meteen zien hoe indrukwekkend mooi onze Martinuskerk wel niet is.”