Jos Denissen, PURA Catering

Jos Denissen, PURA Catering

Cuijks idee uit coronatijd blijkt gat in de markt

“Dertig jaar ben ik inmiddels ondernemer, maar nog nooit heb ik zo’n speciaal gevoel gehad. We hebben met de PURA GO  echt een gat in de markt ontdekt. Daar hoop je als ondernemer natuurlijk echt een keer op. Dat het dan in zo’n bizar jaar lukt, is ongekend. Aan de ene kant zagen we na de persconferentie van Rutte op 15 maart onze omzet deels verdwijnen. Anderzijds kwamen we tot diezelfde crisis tot ons idee en bouwen we nu wekelijks mini markets door het hele land. We worden ook al marktleider genoemd.

Sluiting horeca
Ja, het was schrikken toen minister-president Rutte op 15 maart aankondigde dat alle eet- en drinkgelegenheden hun deuren moesten sluiten. Op dat moment hadden we 240 medewerkers in dienst, waarvan een groot deel in bedrijfscatering, partycatering en onze festivaltak. Gelukkig kwam er een kleine correctie, waardoor bedrijfsrestaurants open mochten blijven en een deel van het team dus aan de slag mocht. Maar verder viel er ontzettend veel werk – en dus omzet – weg.

Crisisoverleg
Na de persconferentie heb ik meteen een bericht naar het management gestuurd. Het was tijd voor een crisisoverleg. Waarvoor ik zelf te ziek was; ik bleek corona te hebben. We inventariseerden wat kon en wat niet. Denk bijvoorbeeld aan het bezorgen van maaltijd- en dinerboxen. Voor een bedrijf met onze omvang zou dat een druppel op een gloeiende plaat zijn. Maar we hebben wel een webshop platform ontwikkeld, waar nu tientallen webshops op draaien. En we hebben de tijd genomen voor een idee dat er al langer lag: dat is PURA GO mini market geworden.

Corona
In teams zijn we dat idee gaan uitwerken. Zo hebben een paar mensen de meubellijn ontwikkeld, bepaalden anderen het assortiment, gingen er mensen met de ICT aan de slag en het keukenteam zette de productie op poten. We hebben zelfs nieuwe inpakmachines gekocht. En tot slot bedachten onze marketingmensen de uitstraling en werkten het concept uit, zodat we het snel in de markt konden zetten. In juli hadden we een PURA GO draaien in ons eigen bedrijfsrestaurant en in augustus is de eerste echte geopend. Sindsdien gaat het snel.

PURA GO
De PURA GO mini market moet je zien als een onbemand bedrijfsrestaurant, dat iedere dag 24 uur geopend is. De gebruiker pakt de producten, scant ze en rekent af. Het aanbod is heel uitgebreid én ultravers. Van verschillende soepen tot salades, pokebowls, sushi tot wraps en sandwiches. We hebben bedrijven met 25 medewerkers die één koelkast hebben, maar ook locaties waar zevenhonderd gebruikers per dag de mini market bezoeken. Daar zijn twee mensen fulltime in de weer om de winkel op orde te houden. 

Werkgelegenheid behouden
Er is veel interesse voor onze PURA GO mini market. We hebben er zelfs de landelijke media mee gehaald. Bedrijven uit het hele land zijn geïnteresseerd. We bouwen er nu twee per week en willen aan het eind van dit jaar er honderd tot honderdvijftig hebben gerealiseerd. We gaan zelfs internationaal; er is namelijk interesse van Duitsland. Dat is natuurlijk geweldig, maar wat nog mooier is, is dat we hierdoor de werkgelegenheid hebben behouden. Ja we zijn iets teruggezakt in aantal medewerkers naar zo’n tweehonderd, maar dat was natuurlijk verloop. Er zijn geen gedwongen ontslagen gevallen; op dit moment hebben we zelfs alweer volop vacatures.

Cuijk
De ligging van Cuijk is voor ondernemers, zoals ons zeker interessant. We hebben altijd locaties in heel Nederland gehad. In 2017 hebben we ervoor gekozen deze te sluiten of af te stoten en van Cuijk de hoofvestiging te maken. Hier zitten we goed. Je staat overal zo en Duitsland ligt aan je voeten. Daarnaast is het hier natuurlijk ook gewoon fantastisch wonen. Door het mooie wonen zijn mensen bereik om hierheen te verhuizen als ze hier kunnen werken. Cuijk timmert wat dat betreft echt aan de weg.