Hugo Bens, Bens BoerderEi in Haps

Hugo Bens, Bens BoerderEi in Haps

‘Als ondernemer moet je waarde toevoegen aan je omgeving’

“‘Hier heur ik thuis’ van Gerard van Maasakkers hoorden we regelmatig op de radio toen we in 2006 hier in Haps kwamen wonen. Vanaf dag één voelde het zo voor ons. Eigenlijk wilde ik nooit bij mijn bedrijf wonen, maar ik heb er nooit een seconde spijt van gehad.

We waren die ‘neije minsen’ toen mijn vrouw Rianne en ik - respectievelijk vanuit Nistelrode en Schaijk - naar Vortum-Mullem verhuisden om daar een kippenboerderij te beginnen in de oude stallen van Tien Swinkels. In Haps hebben we dat nooit gehad. We hadden in eerste instantie zoiets van ‘we gaan geen moeite doen om te integreren’. Dat was ook helemaal niet nodig; als je meedoet en geen kapsones hebt, dan komt het helemaal goed.

Tussen de kippen
In Haps hebben we het bedrijf gerealiseerd wat bij ons past. Hier kunnen onze scharrelhennen volop scharrelen, fladderen, stofbaden, rennen en alles wat een kip graag wil. We houden ons daarbij aan de strenge richtlijnen van IKB, KAT en VLOG, waardoor het welzijn van de hennen is gegarandeerd. De hygiënevoorschriften zorgen voor een veilig ei. Daar is het afgelopen jaar natuurlijk veel over te doen geweest; iets waar ik als voorzitter Leghennenhouderij binnen LTO Nederland erg druk mee was. Hier in de regio viel het mee, maar elders hoorde ik de meest schrijnende verhalen. Ik heb nog steeds geëmotioneerde pluimveehouders aan de telefoon. De media mag er dan niet meer over schrijven; de gedupeerden zijn er nog iedere dag mee bezig. Gelukkig vind ik hier op het erf mijn rust. De hond rent achter me aan. De katten huppelen hier rond. En tussen de scharrelde kippen ben ik thuis. Nergens is het beter dan hier op het platteland van Cuijk.


De dierenactivisten – die ik nooit uit de weg ga voor een gesprek of kijkje op mijn erf – zullen het misschien niet geloven, maar ik heb echt iets met het milieu. Hier op het bedrijf zijn we daar heel bewust mee bezig. Zo hebben we zonnepanelen, waarvan we alle opgewekte zonnestroom in ons bedrijf gebruiken. De mest van onze leghennen – die vele waardevolle mineralen bezit – wordt gedroogd en gevijzeld tot een langhoudende korrel, die geëxporteerd wordt over de hele wereld. Zo dragen wij ons steentje bij.

Waarde toevoegen
Ik ben van mening dat je als ondernemer daarnaast waarde moet toevoegen aan je eigen omgeving. Als je vertrekt, moeten ze denken ‘wat jammer dat ze gaan’. Dat geldt voor elk bedrijf; boeren begrijpen dat alleen niet altijd even goed. De komst van ons bedrijf zorgt in de buurt toch voor extra transportbewegingen; dan moet je er dus iets tegenover zetten als je draagvlak wilt hebben in je omgeving. Zo komen onze medewerkers allemaal uit Haps, sponsoren we verschillende lokale initiatieven en als voorzitter van LVCNET zet ik me in voor de komst van glasvezel naar het Land van Cuijk.

De leefbaarheid in mijn omgeving gaat mij nauw aan het hart. Zo is ook mijn drive voor LVCNET ontstaan. Mijn zoon deed een ICT-opleiding en kon op een gegeven moment zijn huiswerk niet eens meer thuis maken. Daarvoor moest ie naar zijn opa toe. Ook mijn dochter kon sommige opdrachten niet uitvoeren; dan besef je als ouder ‘er moet iets veranderen’. We beschikken over een perfecte infrastructuur hier in de regio. Waarom kan dat digitaal niet? Vijf jaar lang hebben we er ontzettend hard aan getrokken en midden maart is de eerste schop in de grond gegaan. Dat is heel bijzonder.