Gerard van Haren, Van Haren Installaties Cuijk

Gerard van Haren, Van Haren Installaties Cuijk

‘Jongeren die je opleidt, zie je groeien – dat is het mooiste wat er is’

“Als je als bedrijf in de toekomst voorop wilt blijven lopen, zoals wij bij Van Haren Installaties in Cuijk al jaren doen, dan is het belangrijk om de jeugd niet te vergeten. Daarom laten wij ieder jaar vier starters instromen en werken we nauw samen met opleidingsinstanties in de wijde regio. Op het niveau van VMBO tot VWO, MBO en HBO. Jongeren die je opleidt, zie je groeien dat is het mooiste wat er is.

Technopromo
In Cuijk wordt de eerste interesse bij onze toekomstige medewerkers al gewekt als ze als basisschoolleerling of met een verjaardagsfeestje een bezoek brengen aan TechnoPromo. Vijftien jaar geleden is dit initiatief - waarbij kinderen diverse technische zaken kunnen ervaren – door onder andere Chris Kepser in het leven geroepen. Ikzelf zit al vanaf het begin in het bestuur met name omdat het aantal technische opleidingen en de interesse in de techniek sterk terugliep. Jongeren moeten op school al heel snel een keuze maken, daarom is het belangrijk om al bij leerlingen uit groep 7 en 8 te beginnen. Dit voorjaar mogen we de 100.000ste bezoeker verwelkomen!

Dit alles is mogelijk dankzij ondernemers die hun nek uitsteken, de vele vrijwilligers die we hebben en tot slot dankzij de betrokkenheid van onderwijs en overheid. Het is niet gemakkelijk om zo’n initiatief in de lucht te houden, maar het is wel noodzakelijk. Je ziet namelijk dat wij in het Land van Cuijk het toch beter doen dan in de rest van Brabant als het gaat om de instroom van technische mensen.

Sociaal betrokken
Bij Van Haren Installaties vinden we het sowieso belangrijk om sociaal betrokken te zijn. Natuurlijk sponsoren wij verschillende verenigingen in de omgeving. Van de sportvereniging tot de harmonie, van carnavalsvereniging tot VierdaagseFeest – overal leveren wij een bijdrage aan. Dit zijn namelijk de plekken waar onze medewerkers komen. Als er dan een sponsorbord hangt van jouw werkgever dan is dat fijn. Verenigingen kunnen alleen overleven met de hulp van sponsoren.

Betrokken zijn, betekent ook dat je ondernemers uit je omgeving helpt en stimuleert. Bij de Industriële Kring hebben we daar een mooie, ongeschreven regel voor. Als je een product of dienst voor dezelfde prijs en kwaliteit in de regio kunt halen, dan kies je daar voor. Deze afspraak hebben we niet alleen in de Kring hoog in het vaandel, dat ervaar ik ook hier op het bedrijventerrein De Beijerd en ’t Riet. De sfeer is goed; we staan voor elkaar klaar en de bijeenkomsten van onze bedrijventerreinvereniging worden heel goed bezocht. Naar de wijze waarop wij gezamenlijk – met behulp van de gemeente – het cameratoezicht hebben geregeld, wordt vanuit alle omliggende gemeentes geïnteresseerd gekeken.

Water uit de Maas
Duurzaamheid hebben we daarnaast ook hoog in het vaandel. Wij kunnen de nieuwste technieken op dat gebied leveren. Dat hebben we bijvoorbeeld bij de realisatie van het nieuwe Merletcollege aan de Katwijkseweg in Cuijk gedaan. Hier hebben we echt een technisch hoogstandje toegepast. Dit is namelijk de eerste locatie in Nederland waarbij het gebouw het hele jaar door verwarmd en gekoeld wordt met Maaswater. Via buizen van 170 meter wordt het water naar de installatie gepompt. Hierbij gaat geen water verloren; we gebruiken het en vervolgens wordt het gefilterd en weer terug de Maas in gepompt. Kortom: een installatie waarmee het Merletcollege echt klaar voor de toekomst is.”