DE36STE Kuukse elfkroegetocht beleef je thuis

DE36STE Kuukse elfkroegetocht beleef je thuis

Een spel ontwikkelen is natuurlijk iets heel anders dan het organiseren van een evenement voor 16.000 man.

16.000 deelnemers trekken traditiegetrouw op dinsdag hossend van de ene Cuijkse kroeg naar de andere voor de Kuukse elfkroegetocht. Corona gooit dit jaar roet in het eten, maar dat wil niet zeggen dat de 36ste editie van dit festijn niet doorgaat. Voorzitter Lars Arts vertelt: “Dat de 36ste editie er zou komen, was voor ons meteen duidelijk. Alleen wisten we niet wanneer en hoe. Tijdens een brainstorm is het idee voor een eigen bordspel bedacht. Zo kan iedereen de grootste kroegentocht van Nederland in huis halen én toch die felbegeerde 36ste onderscheiding behalen. De eerste 333 exemplaren waren binnen vijf uur uitverkocht; dat hadden wij ook niet verwacht.

Samenwerken
Een spel ontwikkelen is natuurlijk iets heel anders dan het organiseren van een evenement voor 16.000 man. We hebben daarbij veel hulp gehad van spellenmaker Wink en het creatieve Cuijkse communicatiebureau Di-visie. Maar we mogen ook alleskunner Titus Peters én de sociale werkplaatsen in Cuijk niet vergeten. Zij verzorgen altijd de touwtjes van de stempelkaarten en hebben dat nu ook gedaan. Het is fijn om zo lokaal samen te kunnen werken.

Hechte club
Al onze commissies hebben hun eigen aandeel in de 36ste editie. Van de PR-club voor de promotie van het spel tot aan de veiligheidscommissie, die zich gebogen over een coronaproof-uitlevering van de spellen – iedereen heeft wel wat gedaan. Zo komen we vanaf augustus al minimaal eens in de twee weken bij elkaar. Ik denk dat dat ook belangrijk is; je wil geen jaar stil zitten en elkaar niet spreken. Wij zijn inmiddels een hechte club van 23 vrijwilligers die elkaar zeker ook vrienden noemen. Dat is een flinke club, maar dat heb je ook echt nodig. Op het gebied van veiligheid, maar ook in de pr-commissie, kunnen we zelfs nog extra hulp gebruiken. 

Bordspel DE36STE 
Bij de keuze voor een spel kun je natuurlijk gaan voor iets dat iedereen al kent, zoals Monopoly of Ganzenbord. Maar wij vonden het vooral belangrijk dat DE36STE echt de sfeer van de Kuukse elfkroegetocht ademt. Zo zijn er een aantal ‘heilige huisjes’ waar niet aan de tornen valt. Neem bijvoorbeeld de stempelkaart; wist je dat ontzettend veel mensen die allemaal bewaren. En als je de tocht hebt volbracht, mag de oorkonde niet ontbreken. Speciaal voor het spel zijn alle Cuijkse kroegen getekend en ook Piet Paulusma is weer van de partij. Zo komt iedere component uit de Kuukse elfkroegetocht in DE36STE op bijzondere wijze terug.

Internationaal
De eerste 333 exemplaren waren – zonder enige vorm van pr vooraf – binnen vijf uur uitverkocht. Eén berichtje op social media was voldoende. Dan zie je meteen hoe de Kuukse elfkroegetocht leeft. En niet alleen in Cuijk. DE36STE gaat zelfs internationaal; zo gaan er exemplaren naar Denemarken en Engeland.

Muur van Toebes
Natuurlijk ontbreekt ook de Muur van Toebes niet in ons spel. En wat extra bijzonder is, is dat dit sinds begin februari ook een échte straat is in Cuijk. Natuurlijk werd het verbindingsstraatje bij de Kerkstraat in de volksmond al zo genoemd, maar nu hangt er ook officieel een straatnaambordje. Dat idee van Theo Heiltjes stamt al terug vanuit de eerste editie. Echt geweldig dat het nu gelukt is. Wat dat betreft hebben we het met de gemeente Cuijk en burgemeester Wim Hillenaar echt getroffen. Ook tijdens eerdere edities is er altijd enthousiast met ons meegedacht. Nu het gemeentehuis uit Cuijk vertrekt na het samengaan van de gemeentes in het Land van Cuijk maakt dat ons spel ook nog een tikkeltje specialer; daar staat-ie tenslotte gewoon nog op de kaart.

Kick
Natuurlijk organiseer je liever een evenement voor 16.000 mensen. Maar wat we nu – met zijn allen – gerealiseerd hebben voor de 36ste is toch ook wel heel gaaf. Dat geeft zeker een kick! Hopelijk kunnen we de 37ste weer vieren, zoals we gewend zijn.”