Sijmon Hage, Factory Director Danone Nutricia

Sijmon Hage, Factory Director Danone Nutricia

“Zo blijven onze mensen met hun kennis en vaardigheden voor ons bedrijf behouden”

Ruim honderd jaar Nutricia in Cuijk wordt in onze gemeente voortgezet op een nieuwe plek: Bedrijvenpark Laarakker in Haps. En hoe! Het nieuwe bedrijf in aanbouw is vanaf de snelweg niet te missen. De droogtorens van 47 meter hoog torenen robuust uit boven het bedrijventerrein. Een zeer nieuw en modern bedrijf waar innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Nutricia hoort bij Cuijk, Cuijk hoort bij Nutricia. Generatie op generatie wordt er al vol trots voor het bedrijf gewerkt en het is mooi dat deze traditie binnen de gemeente kan worden voortgezet. Factory Director Sijmon Hage is dan ook tevreden met de nieuwe plek voor het bedrijf. “Natuurlijk hebben we tijdens onze zoektocht ook naar andere locaties gekeken, maar Laarakker was uiteindelijk de beste keuze. Naast de gunstige ligging als het gaat om de ontsluiting en de toelevering van grondstoffen, speelde bij onze keuze zeker ook mee dat Laarakker dichtbij onze huidige fabriek in Cuijk ligt. Heel belangrijk. Zo blijven onze mensen met hun kennis en vaardigheden voor het bedrijf behouden.”

Uitdagend bouwproject
Ruim acht hectare grondoppervlakte, bijna 3700 heipalen en 42.000 kuub beton; het zijn zo maar een paar cijfers die aangeven dat het een uitdagend bouwproject is. Het nieuwe bedrijf in Haps is een echte groeilocatie. Ten opzichte van de huidige fabriek verdubbelt de productieomvang. “We hebben nog eens acht hectare in optie voor toekomstige uitbreidingen,” geeft Hage aan.

Nieuwe medewerkers
De nieuwe fabriek is niet alleen veel groter, ook wordt deze voorzien van de meest moderne, geautomatiseerde apparatuur. Sijmon Hage: “We zijn dan ook op zoek naar veel nieuwe medewerkers. En het vraagt ook om andere vaardigheden. De rol van de operator is de laatste jaren sowieso al flink veranderd en die rol zal zich blijven ontwikkelen. Een operator is iemand die het proces door en door begrijpt en begeleidt. Een onderhoudsmonteur moet meer afweten van automatisering dan vroeger.”

Samenwerking met onderwijs
Het zijn redenen voor Hage om de banden met het onderwijs aan te halen. “We zijn in gesprek met regionale onderwijsinstellingen om te kijken hoe we kunnen samenwerken. Om ook in de toekomst talenten aan ons te binden, zijn samenwerkingen met scholen en opleidingen tot laborant, operator en technici zeer interessant.”

Verhuizing
Maar er moet ook nog verhuisd worden. Een grote operatie die in delen wordt uitgevoerd. In het voorjaar van 2018 zal de eerste verpakkingslijn operationeel zijn, de tweede aan het einde van het jaar. Tussendoor wordt de eerste droogtoren opgestart.

Grootste investering
De nieuwbouw is de grootste investering die Danone ooit deed in een Europese productiefaciliteit. En het is (in 2016) ook nog eens de grootse kapitaalinvestering van een buitenlands bedrijf in Nederland. Op het terrein komt ook het Europese laboratorium van Danone voor de kwaliteitscontrole. “Die controle is essentieel voor het garanderen van de kwaliteit van onze hoogwaardige babyvoeding.”

Energie-efficiënt
Nutricia Cuijk zet met de nieuwe fabriek in op de nieuwste technologieën op het gebied van duurzaamheid. Hage: “De nieuwe fabriek zal zeer energie-efficiënt opereren en voldoen aan de meest strikte normen op het gebied van CO2-uitstoot. Dat doen we onder meer door het terugwinnen van warmte, waterverlies te minimaliseren en energie te herwinnen.”