Conny van den Besselaar – StroHotel & Gastvrei Aalshof

Conny van den Besselaar – StroHotel & Gastvrei Aalshof

Natuurschoon en lekkers ontdekken in Haps en omgeving

“Wennen hoefde ik niet – ik voelde me meteen thuis toen we inmiddels alweer meer dan twintig jaar geleden in Haps kwamen wonen. Het is echt een heel gemoedelijk, hecht dorp. Die sfeer deel ik graag met de gasten van StroHotel & Gastvrei Aalshof.

Normaal gesproken is het in deze tijd van het jaar een drukte van belang. Dagelijks komen er touringcarbussen vol met Nederlanders, Belgen en Duitsers die meer over het kip en het ei te weten willen komen. Ik heb hiervoor een afwisselend programma, waarbij het advocaatjes proeven altijd op veel enthousiasme kan rekenen. Ook onze appeltaart valt altijd goed in de smaak. Ik mag dan wel geen gasten mogen ontvangen, die taarten bak ik nog steeds volop. Samen met Rotaryclub Cuijk hebben we de zorgtoppers-estafette, waarbij de taart wordt ‘doorgegeven’.

Bouwen met stro
Heerlijk om te doen in deze tijd, want in het StroHotel is het – heel begrijpelijk – nu stil. Dit jaar zijn we alweer tien jaar open. Hoe we op het idee zijn gekomen? Ik las ooit een artikel over bouwen met stro. Toen we de oude kippenschuur op ons erf gingen vervangen, dacht ik daar weer aan. Het stro is een restproduct van de landbouw uit de omgeving, de leem komt regelrecht uit de Maas.

Mijn gasten vinden het heerlijk hier in de omgeving. In Haps kun je prachtig wandelen, bijvoorbeeld langs de Kampse Plas. Maar ook over de route van het Duitse lijntje. Het licht valt prachtig door de bomen en het struweel. Ik start zelf altijd bij de Steenakkerstraat en loop dan - via het lijntje - richting Sint Hubert om vervolgens langs de Lange Raam een stukje door Het Broek te lopen. Aan de ene kant kijk je over het water. Aan de andere kant zie je de akkers. In het voorjaar is het nog mooier met het bloeiende fluitenkruid en het eendenkroos op het water. Daar word ik echt rustig van.

Fietsen
Met de fiets in Haps? Vergeet dan niet om langs het Hapse bos te fietsen. Dat is echt een prachtig park geworden. Daar vind je sinds kort ook de wensboom van onze plaatselijke kunstenaar Hein Aldenhoven. Zorg dat je een stukje papier en een pen of potlood in je jaszak hebt, zodat je ook jouw wens kunt achterlaten. Hoe je dat moet doen, staat beschreven in het sprookje dat onderdeel vormt van het geheel.

Natuurliefhebbers kunnen in de omgeving van Haps sowieso hun hart ophalen. Je staat zo bij natuurgebied De Vilt, de Oefelter Meent, UNESCO-natuurgebied De Maasheggen, aan de Kraaijenbergse Plassen en bij Kasteel Tongelaar in Mill. Door de centrale ligging van de gemeente Cuijk is zelfs Nationaal Park De Maasduinen en het Reichswald dichtbij. Toe aan reuring dan sta je zo in Cuijk, Boxmeer, Grave of Nijmegen. Die diversiteit van onze streek spreekt mij enorm aan.

Cuijkse streekproducten
Die diversiteit zie je niet alleen terug in het gebied, maar ook in de streekproducten. Zo ben ik betrokken bij Support Your Locals Land van Cuijk. Dit is een samenwerkingsverband waarbij foodproducenten uit de regio samen leuke pakketten  samenstellen. Een spontaan idee dat ontstaan is om elkaar in deze lastige tijd te steunen, maar ik denk dat we hier ook in de toekomst zeker nog van gaan horen. Zo kunnen we natuurlijk samen ook kerstpakketten samenstellen.

We hebben hier zoveel lekkers. Kijk alleen al naar de gemeente Cuijk. Van een lekker wijntje van de Daalgaard uit Sint Agatha tot boerenkaas van Landgoed De Barendonk uit Beers. Een Kuuks biertje of mijn algenpasta. En Doortjes advocaat uit mijn ieniemienie winkeltje natuurlijk. Nieuwsgierig? Ik ben er iedere dag, maar bel vooraf eventjes voor de zekerheid.

https://www.aalshof.nl/