Burgemeester Wim Hillenaar, Campagne Cuijk Doet

Burgemeester Wim Hillenaar, Campagne Cuijk Doet

Campagne Cuijk Doet! laat zien wat Cuijk bijzonder maakt

‘In de sfeer van wonen, recreëren en ondernemen heeft de gemeente Cuijk veel te bieden’ 

Gelezen in het blad Nijmegen Business

Gevoelsmatig ligt Cuijk ver van Nijmegen: de Maas ligt ertussen en beide plaatsen behoren tot andere provincies. Toch is het een stuk dichterbij dan menigeen denkt. En nog belangrijker: deze veelzijdige plaats heeft vele voorzieningen en mogelijkheden voor ondernemers uit Nijmegen en omgeving. Met de campagne Cuijk Doet! wil de gemeente aan buitenstaanders laten zien wat Cuijk zo bijzonder maakt én een stukje trots meegeven aan de eigen inwoners.
 
Burgemeester Wim Hillenaar, die van oorsprong uit het nabijgelegen Boxmeer komt, vertelt over het ontstaan van Cuijk Doet!. “De gemiddelde Cuijkenaar is heel tevreden met wat we hier allemaal hebben, maar laat het niet echt merken. Er is een soort verborgen trots. Wij willen die trots graag een beetje oppoetsen. Cuijk heeft namelijk veel te bieden: een station, diverse bedrijventerreinen, goede woonvoorzieningen, een fantastische schouwburg, een voetbalclub die in de derde divisie speelt… Dat mogen we best wat meer naar buiten brengen. Vanuit dat idee is Cuijk Doet! ontstaan.”

Ambassadeurschap
Cuijk Doet! is een platform voor inwoners en ondernemers in Cuijk. Projectleider Lieke Vogels vertelt: “De gemeente trekt de kar, maar het moet juist iets worden van de ondernemers en inwoners zelf. We hopen dat zij vol trots aan elkaar en anderen gaan vertellen wat Cuijk voor hen bijzonder maakt. Dat ambassadeurschap is belangrijk. Wij faciliteren dat, onder andere via de website www.cuijkdoet.nl en diverse social-media-kanalen.”
 
Dichtbij
De bereikbaarheid is één van de pluspunten van Cuijk, aldus de burgemeester. “Met de trein ben je er in een kwartier en met de auto - op het goede moment - ook. Over een tijdje zijn we bovendien aangesloten op snelfietsroute, wat ontzettend leuk is voor de student, forens en recreant. Cuijk wil graag de verbinding maken met Nijmegen. We merken wel dat we daarvoor een soort wederzijdse mentale barrière moeten doorbreken. Het is een andere provincie en de Maas ligt ertussen, maar toch zijn de afstanden heel beperkt. En we hebben een heleboel gemeen, denk ik.”
 
Gunnen
Van multinationals als Nutricia tot vele familiebedrijven: Cuijk heeft een bruisend ondernemersklimaat. “Het is bijzonder hoeveel ontmoeting en informatie-uitwisseling er plaatsvindt tussen ondernemers in het Land van Cuijk”, zegt burgemeester Hillenaar. “Ondernemers zoeken elkaar echt op tijdens verschillende evenementen en netwerkclubs. Er wordt veel aan elkaar gegund. Bovendien is de relatie tussen de vier O’s goed: overheid, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties.” Op de website van Cuijk Doet! komen ook ondernemers aan het woord. Lieke: “Zo bieden we hen een podium. Iedereen is daar enthousiast over. Ze roepen hun verhaal niet uit zichzelf van de daken, maar vinden het wel leuk om te vertellen.”

Moeite waard
De gemeente Cuijk reikt dus graag de hand naar omliggende gemeenten en uiteraard naar Nijmegen. “Wij zijn eigenlijk de ‘tuin op het zuiden’ van Nijmegen”, zegt de burgemeester. “En in de sfeer van wonen, recreëren en ondernemen hebben wij Nijmegen wel wat te bieden. Er is letterlijk en figuurlijk nog ondernemingsruimte. Je kunt er ook mooi wonen: van standaard tot heel exclusief aan het water. Diverse Nijmeegse forenzen hebben Cuijk al ontdekt. Het is een plek die de moeite waard is, dichtbij een grote stad ligt en volop toekomst heeft, maar dat moet wel gezien worden.” Lieke vult aan: “Ook als gezin heb je hier alle voorzieningen. En als je wilt, loop je binnen vijf minuten de natuur in. Veel mensen kennen Cuijk wel van naam, maar wij nodigen ze van harte uit om het zelf te komen ervaren.”
 
‘Er is letterlijk en figuurlijk nog ondernemingsruimte’
 
Wil je dit artikel lezen in Nijmegen Business. Dat kan via onderstaande link: issuu.com/nijmegenbusiness/docs/nijmegenbusiness02-2018
Fotografie: Paul Grefkens Photography